Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation
Maxi Fenix

Maxi Fenix SegelmärkeMaxi Fenix har ett U-format skrov som ger bärighet och utrymmen. Kölens utformning med låg tyngdpunkt ger ett sort rätande moment och därigenom styvhet. Båten är utrustad med 7/8-delsrigg och självslående fock.

Jag har läst och hört många som tycker att Fenixen är begynnelsevek, jag kan hålla med om en viss vekhet i början, men den är inte besvärande. I övrigt är Fenixen en trevlig seglare och U-skrovet gör att båten inte ?gräver ner sig i vattnet? som en del äldre modeller av Maxi gör när det börjar gå lite fortare. Ser man till att trimma seglen och segla aktivt kan man ge många >30 fots båtar en bra match.

Maxi Fenix finns i ett antal varianter: Fenix Succé, Fenix De Luxe, Fenix Dinette och Fenix II Classic.

Fenix De Luxe, som ersatte Fenix Succé är mer påkostad än de andra varianterna och har till exempel fallen neddragna. Varianten inreddes med mahogny och teak.

Fenix Dinette Har ett större pentry än de andra varianterna, den är även utrustad med ett navigationsbord. Båten har fått sitt namn från dinetten som är soffan som omsluter salongsbordet i ett U.

Med min längd (184 cm) har jag ståhöjd i vid inombordaren, men med lätt böjd går det att stå på alla ställen i båten. Dock är ingången till förpiken/toaletten på Dinettversionen klantigt utformad och inbjuder till ordentliga smällar mot huvudet om man inte ser upp.

Fenix II Classic har den konventionella Fenix inredningen. Båten har med andra ord sittplatserna i pentryt placerade efter styrbord- och babordssida.

Alla de senare varianterna av Maxi Fenix gick att få med ett mindre djupgående och med tabernakel. (Masten går att fälla vid exempelvis passage under icke öppningsbara broar).

Om längden

Tidigare har jag angett längden till 8.50 m för Fenixen, vilket stämmer med den dokumentationen som jag har. Lars-Olof Carlund har dock rest frågan om längden 8.50 m stämmer då hans Fenix är 8.30 m.

I ett brev till MaxiSidorna ger Peet Kokla förklaringen på måttförvirringen:

"Fenix är 8,3 m lång om man mäter från akterspegelns nederkant till båtens fysiska för. När Fenix introducerades påstod Stellan Westerdahl och säljarna att den var 8,5 m ( Det lät väl lagom stort) Kontrollmätningar som gjordes av bl.a. tidningen "Båt för Alla" visade att den rätta längden var 8,3 m.

Maxisäljarna försvarade sig med att Fenix skulle vara 8,5 m om man mätte från aktern till en sluten förpulpits förliga punkt. Mig veterligen har inga Fenixar standardlevererats med en sluten pulpit.

Själv har jag byggt om pulpiten på min båt och dessutom satt en kåpa över avgasutsläppet. Räknar man på Maxivis så är längden på Fenix 221 ( Navigare Pro - Mille) 8,42 m."

Genomföringar

Länspump3/4" x 60 Pentry1" x 60
Självlänsar11/4" x 60 Slang till toalett11/4" x 60
Toalettavlopp11/4" x 60 Vattenintag toalett11/4" x 60

Motor

Foldingpropeller15x9x2 Inombordare alt 1MD5B/110S
Marshfart5,6 knToppfart (motor)6,5 kn

Rigg (exkl. segel)

Höjd över vattenlinjen inkl mast12,5 mRigg7/8

Segel

Genua I21,5 m²Självslående fock12 m²
Spinnaker45 m²Stormfock, självsl.6 m²
Storsegel21 m²

Skrov

Akterkoj1,90 mAktre stickkoj1,90 m
Antal tillverkade1300 Bredd2,85 m
Deplacement2800 kgDjupgående1,5 m
Höjd i vagga inkl. pulpit3,3 mKölvikt975 kg
Längd i vatten linje (L.v.l.)7,40 mLängd över allt (L.ö.a.)8,30 m
Tillverkningsår1981-1988

Standardutrustning

Bränsletank35 lFärskvattentank80 (65 dinette) l
Holdingtank47 l