Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation

Tips från båtägare

Tipset kommer från Martin Kümpel ägare av en Maxi 77:a

"Byt ut alla era mer eller mindre rostiga mothåll för staginfästningar till rostfria innan det är för sent".

Min erfarenhet: Jag har länge letat efter ett läckage på min Maxi 77 -81 i den aktre förvaringsboxen i sittbrunnen. Efter jag tätat både gångjärn och runt ventilringen hoppades jag på att det nu skulle vara tätt. Till min stora besvikelse, efter en hel dag med regn, var det återigen vatten i boxen. Denna gång dock betydlig mindre!

Efter ytterliggare utredning har jag nu kommit fram till att vattnet kommer in genom hålet för ledningen till akterlanternan! Jag "ålade" mig in i förvaringsboxen för att titta hur det såg ut. Där finns, eller rättare sagt skall finnas, ett mothåll till akterstaget för avlastning. Detta mothåll på 200x40 mm var mer eller mindre borta! Det är tydligen gjort av något järn som inte håller för marint bruk?! Det är naturligtvis hålet för kabeln som orsakat detta med vattenintrång som följd, men jag tror att detta kan gälla fler Maxi modeller. Man blir lite lurad, för på utsidan ser allt ut att vara frid och fröjd eftersom det där redan är rostfritt.

Även mothållen för vantstagsinfästningarna i ruffen var i dålig kondition, men dessa gick att "rädda". Även där borde man förr eller senare byta mot ROSTFRITT innan något "spännande" inträffar mitt under en seglats.