Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation
<<Tillbaks

Ventilation Magic
Hej,

Jag tänkte se över ventilationen i min magic, då jag upplever det som lite instängt i ruffen. Det sitter ju två ventiler på rufftaket som jag fattat är kunstruerade för att suga ut luft. Funderar på att ev bättra på med en mekanisk fläkt. (ev solcellsdriven).

Men det jag undrar över hur det är tänkt med tilluften. Det verkar ju inte finnas några naturliga vägar in i ruffen, så jag förstår inte hur det skall kunna fungera?.... Kan man bättra på det på något sätt och kommer det att gära någon nytta??
Namn
David
Epost
Datum
2005-07-03 10:24:00.0
Meddelandenr
538

Tjena!

Jag hada samma funderingar, men sedan jag installerat värmare med utblås i ruffen (och salongen) är problemet löst. När det är varmt så kan man ju köra bara fläkten på värmaren som då frå ordning på komforten i förpiken.

En annan variant är ju att fixa en minivariant av en duradeventil i däcket så att det blir full genomströmmning. UNdra om det inte var praktiskt båtägande som hade en artikel om ett sådant montage för ett tag sedan. Ngn hade använt en gamm genomföring för vatten tank eller liknande och monterat ett luftintag på denna. Exemplet var ifrån en annan båt typ, men problemet är ju detsamma i alla båtar med förpik...

Ha det!

F
Namn
Fredrik L
Epost
Datum
2005-07-04 08:48:30.0
Svarsnr
1265
Hej,

Huvudproblemet med all ventilation är att få ett stabilt flöde av både från- och till- luft. Det brukar vara ett klasiskt problem i gamla fastigheter med sk självdrag. Problemet är att till- luft (gm fönster och dörrar) har minimerats numera mha gummilister.

Samma problem har man med båtar där man tar fram eldrivna frånventiler men sörjer ej för "TILL" luften.

Det var faktiskt jag som skrev artikeln i PB och det handlade om min Maxi 77. Jag har således monterat en hemmagjort doradoventil i vattenhålet. På det sättet får jag en bra cirkulation och en användning av ett torrlagt hål.

Adam skall lägga bilderna på ventilen i Arkivet så fort han får tid.

Namn
Roman Wróblewski
Epost
Datum
2005-07-04 12:39:38.0
Svarsnr
1266
Men borde man inte tilluften komma in underifrån för att få bästa effekt?

Eftersom magicen är flatbottnad kan man ju inte dra in tilluften till kölsvinet. En tanke jag hade var att dra en luftslang från en ventil i brunnen eller akterspegel ner till utrymmet under kojbottnerna. Sedan göra hål från det utrymmet så att lufen kan komma ut i salongen den vägen?

Men frågan är om värmaren kan fungera på samma sätt trots att den är avslagen? (dvs om det går att dra luft utifrån genom den när den inte är på?)

Anledningen till solcellsventilator är ju att få lite genomströmning när båten inte används.
Namn
David
Epost
Datum
2005-07-04 16:18:35.0
Svarsnr
1270
Hej
Har själv en magic och i den har vi en värmare som har utblås i salong och under garderob. Jag har isolerat slangarna som går under skotten under dynorna och detta gör tat vi får bättre värmeutbyte från värmaren och värmen drar med sig liften ut ur ventilerna i toan och i salongen. vi har båten i Norrbotten och där behövs värmaren pga temperatur, men de dagar som vi har varmt (på dagen) så minskar den kondensen en hel del. Eftersom vi behåller skotten "ouppvärmda" så får vi bättre verkningsgrad på kylboxen som växlar värme med kalluft från samma utrymme- fiffigt!!

Värmaren placerades på barbord sida och kommer in bakom köket. En annan placering är säkert tänkbar om man tar en värmare med lägre effekt- t ex vid garderoben. utblåsen bör placeras vid golvet iallafall.

Har funderat på att klä förpiken med cellplastmtrl för att minska kondensen i detta utrymme. Är det någon som har testat detta?

Hälsn Jöran
Namn
Jöran G
Epost
Datum
2005-07-15 23:14:11.0
Svarsnr
1283
Namn
Epost
Datum
2018-11-02 12:13:25.0
Svarsnr
4983

Svara på ovanstående
Namn
E-post
Om du vill ha möjlighet att ändra i ditt inlägg senare. Ange korrekt e-post adress. Alla e-postadresser visas som bilder, detta minimerar risken för spam.
Meddelande
Du kan använda vagnretur.

 

Webbplatsen har på sista tiden blivit hårt ansatt av personer som genom automatiska program försöker marknadsföra sina länkar till webbplatser med tveksamt material. Därför har jag lagt till en funktion som skall stoppa det mesta ett tag.

Fyll i koden i rutan för att lägga till meddelandet.


Säkerthetskod: