Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation
<<Tillbaks

Hur upplever vi yrkestrafiken
Hej Alla,

De flesta av oss som har sina hamnar i "stockholms innerstad" har erfarenheter av den växande yrkestrafiken, sk i de stora farleder som man, tyvärr, måste ibland segla i.

Förutom yrkestrafiken har vi privata stora motorbåtar som tar ofta ingen större hänsyn till segelbåtar.

I Stockholm finns egentligen 4 kategorier av yrkestrafik:
1. Finlandsbåtar och kryssningsfartyg
2. "vaxholmsbåtar" upp till 14 knopp
3. Snabba "vaxholmsbåtar - över 14 knopp som går till t.ex. Sandhamn
4. Snabba Ribbåtar - typ "se Stockholms skärgård på en timme".

Jag tycker att mest "hänsynslösa" är nr. 3 och privata 10m+ motorbåtar

Vad tycker Ni?

Sätt gärna betyg (1-5) på ovanstående 5 indikerar värstingar medan 1 de snällaste.
Namn
Roman Wróblewski
Epost
Datum
2005-08-24 09:45:36.0
Meddelandenr
586

Hej,

I mitt tycke RIB:arna det farligaste problemet bland yrkestrafiken. Speciellt när de kommer i 30-40 knop snabbt runt en udde. Det är bara en tidsfråga innan en RIB kommer klyva en liten segel- eller motorbåt.

Vaxholmsbåtarna brukar gira, men deras vågor är jobbiga och slår lätta vindar ur seglen. Har aldrig riktigt stört mig på dem.

Finlandsbåtarna är det största problemet, på vissa ställen är det nästan meningslöst att segla när dessa är på väg ut eller in. Jag har liten förståelse varför dessa lastbilsfärjor måste ta sig hela vägen in till Stockholm. Kryssningsfartyg kan jag acceptera, men färjorna kan lika gärna gå från Kapellskär. Man märker verkligen skillnaden när man lämnar Stockholmsskärgård, plötsligt kan man segla utan större problem vare sig från Finlandsbåtar och privata motorbåtar.

Nu börjar innerskärgården i mitt tycke bli allmänt jobbig, mycket båtar, stugor lika tätt som i Älvsjö (Stockholmsförort) och folk på varenda kobbe. Charmen börjar försvinna till förmån för storskalig exploatering. Inte ens på hösten är det tyst, nu är det ständigt full trafik. Fyrarna och den svarta natthimlen försvinner till förmån för utebelysningar. Utveckling kanske?

//Adam
Namn
Adam Eriksson
Epost
Datum
2005-08-24 11:00:47.0
Svarsnr
1364
Hej!

Jag seglar ej i Stockholm men på sydkusten, vi har en maxi 777. Ystad hamn är väl trafikerad med dessa enorma katamaraner. Dessa är jobbiga och man blir stressad av dem, även dessa jetski som cirkulerar hänsynslöst runt en och kör enormt snabbt inne i hamnen. Så jag skulle säga att alt 1 är lite tradig och hänsynslösa högfartsbåtar. Vi funderar på att dra oss uppåt mot Stockholm. Tycker det är synd att Skärgården är så fullpackad med folk. Var tog lugnet och stillheten vägen? Med vänlig hälsning, Elias.
Namn
Elias
Epost
Datum
2012-05-20 19:47:08.0
Svarsnr
4672

Svara på ovanstående
Namn
E-post
Om du vill ha möjlighet att ändra i ditt inlägg senare. Ange korrekt e-post adress. Alla e-postadresser visas som bilder, detta minimerar risken för spam.
Meddelande
Du kan använda vagnretur.

 

Webbplatsen har på sista tiden blivit hårt ansatt av personer som genom automatiska program försöker marknadsföra sina länkar till webbplatser med tveksamt material. Därför har jag lagt till en funktion som skall stoppa det mesta ett tag.

Fyll i koden i rutan för att lägga till meddelandet.


Säkerthetskod: