Huvudmeny: I Maxibåtarna I Forum I Länkar I Om MaxiSidorna I Rekreation
<<Tillbaks

Teak på sittbrunnsbänkarna
För den som har lite tid för eget arbete så kan jag beskriva hur jag gjorde för att få teak på mina sittbrunnsbänkar i min lilla Maxi 68. (Kan bifoga bild av resultatet men hur bifogar man bilder till ditt forum Adam?)
Kanske kan mitt tillvägagångssätt vara till hjälp för någon annan?
Jag var på båtmässan i Göteborg 2002 och studerade bl.a. hur eleverna från båtbyggarskolan på Orust/Tjörn gjorde olika teakskivsatser.
Jag använde billig enkel björkplyfa som jag mallade av efter bänkarna. Därefter ritade jag ut på plyfan hur jag ville ha teakribborna.
Efter att ha köpt, sågat ut och lagt ut teakribborna (12mm tjocka), lade jag först kraftig byggplast över plyfan och fixerade teakribborna med några skruv per ribba underifrån plyfaskvivan.
Jag köpte ?enkla teakribbor? d,v,s inga ribbor med färdiga nåtspår.
Nackdelen var att det gick åt lite mer nåtmassa men det var enklare att få ihop "mönstret".
Efter betning av sidorna i teakspåren, nåtade och slipade jag. Efter härdning av nåtmassan,lossade jag sedan skruvarna och fick därmed hela skivor som jag sedan, efter att ha slipad och avfettat sittbrunnsbänkarna, med hjälp av tyngder, limmade fast. Ville inte använda skruv och plugg för att på sikt kunna undvika ev framtida läckage.
Lite problem var det att hitta lämpliga tyngder för skivorna under härdningstiden.
Det gick åt ganska många sandfyllda vattendunkar vill jag minnas. Har man inte så bråttomt kan man ju limma en skiva i taget.
Byggplasten var till för att inte nåtmassan skulle fastna i botten och för att efter härdning ?den färdiga teak-skivan? enkelt skulle kunna lossas från plyfaskivan.
Skivorna sitter som berg och som avslutning använde jag vit Sikaflex som en tätande och avslutande sträng runt om. Efter 3 säsonger ser resultatet fortfarande fint ut.
Jag själv är lite konservativ och vill helst ha teaken vit.
Endast skurad/tvättad då och då med helst brunsåpa men gulsåpa duger.
D.v.s. ej oljad men det är ju en ren smaksak
Resultatet blev i alla fall både billigt och bra.
Total mtrl-kostnad ca 2000:- Skr

Namn
Gunnar Bohman
Epost
Datum
2006-01-25 17:51:27.0
Meddelandenr
726

Hej Per Gunnar,

Läste med intresse om dina teakbänkar. Blev inte riktigt klar på vad du menar med "enkla" teakribbor. Är detta vanliga rektangulära profiler utan frästa spår? Om så är fallet, lägger du ribborna med nåtavstånd 4? mm och nåtar 12 mm djupt eller fräser du spår själv?
Har du tid att sända en bild så är jag tacksam

MVH
Gösta Thorstrand
Namn
Gösta Thorstrand
Epost
Datum
2006-07-25 23:30:35.0
Svarsnr
2412
Hej Gösta!
Jag undrar om Du fick mitt mail med bild och ett mer komplett svar?
Annars är svaren: Ja, utan frästa spår och ja, jag nåtar ända ner i botten. Går åt lite mer Sika men ribborna hålls ihop bättre.
Det är såldes endast nåten som håller ihop ribborna och bildar en hel skiva.
Det är viktigt att man anväder rikligt med primer på sidorna i nåtspåren.

Nåtspåren höll jag ca 5mm bredd på.

Lycka till!

//GB
Namn
Gunnar B
Epost
Datum
2006-08-21 08:20:26.0
Svarsnr
2473
Hei Gunnar. Veldig intrerresant og informativt å lese ditt innlegg om laging av bänkplater i teak. Tar gjerne i mot bilder. Har fått sprekk i lukene mine som har medført fukt i treverket under. Skal bytte dette ut og skal legge teak over.

Mvh. Vidar maxi 77 i Oslo
Namn
Vid@r
Epost
Datum
2010-05-13 22:23:12.0
Svarsnr
4402

Svara på ovanstående
Namn
E-post
Om du vill ha möjlighet att ändra i ditt inlägg senare. Ange korrekt e-post adress. Alla e-postadresser visas som bilder, detta minimerar risken för spam.
Meddelande
Du kan använda vagnretur.

 

Webbplatsen har på sista tiden blivit hårt ansatt av personer som genom automatiska program försöker marknadsföra sina länkar till webbplatser med tveksamt material. Därför har jag lagt till en funktion som skall stoppa det mesta ett tag.

Fyll i koden i rutan för att lägga till meddelandet.


Säkerthetskod: